Blog: Dé 6 triggers van volwassen acne!

 In Onzuivere of vette huid

 

Helaas, volwassenenacne komt meer en meer voor. Bij sommige vrouwen is het een voortzetting van de acne uit hun jeugdjaren, bij anderen kan het na de leeftijd van 25 plots de kop opsteken. De oorzaken zijn veelvoudig. In de eerste plaats kan het een genetische aanleg zijn, of de hormonale cyclus. Maar het feit dat vandaag de dag steeds meer vrouwen met een onzuivere huid te maken krijgen. Daarom gaan we vandaag dieper in op de mogelijke triggers om je te helpen de oorzaak van het probleem te achterhalen.

 

 

Stress

Onze drukke levensstijl begint zijn tol te eisen voor onze huid. De verhoogde druk die we ervaren veroorzaakt chronische interne en externe stress op de gevoeligere volwassen huid. Acne is een van de eerste zichtbare tekenen van stress op de huid en kan uiteindelijk zelfs het verouderingsproces van de huid doen versnellen.

Volwassen acne wordt vooral geassocieerd met verhoogde interne stress levels. Research heeft aangetoond dat deze interne stress niet alleen puistjes kan veroorzaken, maar dat het er ook voor kan zorgen dat bestaande ontstekingen verergeren. Gestrest zijn over het hebben van puistjes kan zelfs de interne stresslevels weer doen verhogen, wat het probleem nog verder verergerd.

Chronische, continue stress verhoogt de levels van stress gerelateerde hormonen zoals cortisol en de geslachtshormonen (androgenen) die daardoor weer zorgen voor een overactieve talgklier. Dit leidt tot overtollig talg, wat vastkleeft aan de dode huidcellen en de P. bacterie waardoor de porie verstopt raakt en uiteindelijk een ontsteking zal ontstaan. Deze stress gerelateerde hormonen zorgen ook voor irritatie van de huid, waardoor er meer roodheid en jeuk zal ontstaan. Wanneer de huid gestrest is, raakt deze het vermogen om zichzelf te beschermen deels kwijt. dit komt omdat de barrière verstoord raakt. Bij volwassenen zal dit kunnen leiden tot verdere complicaties. Stress beschadigt collageen, wat rimpels veroorzaakt. Cortisol verlaagt de natuurlijke productie van Hyaluronzuur, wat de huid gedehydrateerd maakt. Combineer dehydratatie met een verhoogde talgproductie en je hebt een microbioom dat uit balans is geraakt, wat een perfecte situatie is voor het krijgen van ontstekingen.

Levensstijl

Roken, het niet goed reinigen van de huid, strakke of niet-ademende kleding, bepaalde medicatie: allemaal levensstijl factoren die kunnen bijdragen aan het krijgen van onzuiverheden. Haar-, make-up en cosmeticaproducten kunnen comedogene ingrediënten bevatten die kunnen leiden tot verstopte poriën. Krabben en knijpen aan de puistjes kan de P. bacterie doen verspreiden. Overmatige acne behandelingen kunnen de irritatie van de huid doen verergeren, veroorzaken droogte en gevoeligheid rondom de ontstekingen waardoor ze er roder en schilferig uitzien.

Genetische aanleg

Acne heeft vaak een familiaire achtergrond. Hoewel er geen sprake is van een specifiek acne gen, kan er erfelijke aanleg zijn voor een verhoogde talgproductie of aanmaak van dode huidcellen, waardoor de kans groter is dat de poriën verstopt kunnen raken wat op zijn beurt weer sneller zal kunnen leiden tot het krijgen van puistjes.

Hormonale veranderingen

Onze talgklieren zijn gelinkt aan ons endocriene systeem, dat laatste wordt vaak ook wel aangeduid als de “hersenen van de huid”. Testosteron activeert de talgklieren. Bij mannen wordt deze geproduceerd vanuit de geslachtsorganen en bij vrouwen vanuit de eierstokken en bijnieren. Bij zowel mannen als vrouwen wordt de testosteron in de talgklier door enzymen omgezet in di-hydrotestosteron. Dit zorgt voor een verhoogde talgproductie en talg die kleveriger is.

Daarbij weten we ook dat stress een grote rol speelt op het gebied van hormonen. Wanneer het lichaam als gevolg van stress verhoogde levels van cortisol en androgenen produceert raken niet alleen de talgklieren over gestimuleerd, maar zal de productie van progesteron ook dalen. Deze hormonale verandering zorgt voor het uit balans raken van oestrogeen en progesteron wat eveneens kan leiden tot meer onzuiverheden.

Volwassen vrouwen hebben dankzij hun hormonale schommelingen maar liefst 5 x meer kans op het ontwikkelen van volwassen acne dan mannen. Ze ervaren vaak de meeste problemen rondom menstruatie, zwangerschap en overgang. Daarbij zien we dat vrouwen met Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) ook vaak acneproblemen ervaren.

Omgevingsfactoren

Blootstelling aan de zon, luchtvervuiling, lokale omgevingsfactoren en zelfs extreme weersomstandigheden kan allen de huidbarrière verstoren en issues zoals irritatie en hyperpigmentatie, droogte en dehydratatie triggeren of verergeren waardoor de acneproblemen meer zichtbaar worden. Daarbij zien

we dat een acne gevoelige huid vaak een tekort aan Linolzuur in heeft, dit is een belangrijk essentieel vetzuur dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft en een belangrijke rol speelt in de wondheling, regeneratie en hydratatie van de huid. Ook raakt de huid bij het ouder worden steeds droger, wat een gevolg is van het natuurlijke verouderingsproces.

Voeding

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat er een relatie bestaat tussen voeding en de talgproductie en inflammatie. Belangrijk is om voeding te nuttigen met een lage glycemische index. Een dieet bestaande uit veel groente en fruit, gezonde vetten en zo min mogelijk suikers. Daarnaast reageren. veel van onze klanten ook gevoelig voor zuivel.


Wil je weten hoe je jouw huid het beste kan verzorgen? Kom dan een keer langs voor een gratis intake inclusief huidscan. Tijdens onze intake krijg je van ons een uitgebreide vragenlijst en maken we ook een huidscan.

Online een afspraak maken? Klik hier

Bron: www.dermalogica.nl

0

Start typing and press Enter to search