Hoe ontstaan pigmentvlekken?

 In Pigmentatie

 

 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigment, ook wel melanine genoemd, is een kleurstof die kleur geeft aan je haren, de iris van je oog en aan je huid. Het pigment wordt aangemaakt door pigmentcellen in de bovenste laag van de huid, de zogenaamde opperhuid. Het lichaam maakt meer pigment aan als deze wordt blootgesteld aan de zon. Op deze manier wordt jouw huid extra beschermd tegen de schadelijke UV stralen afkomstig van de zon. Dat bruine kleurtje dat iedereen in de zomer graag wil hebben is dus niets anders dan een natuurlijke reactie van het lichaam om het DNA in de celkern te beschermen.

 

 

Wat veroorzaakt pigmentvlekken

Hoewel melanine (pigment) is bedoeld ter bescherming van onze huid kan het gebeuren dat er soms een overproductie van melanine plaatsvindt. Deze overproductie is hetgeen wat donkere verkleuringen op de huid veroorzaakt, ook wel hyperpigmentatie genoemd. Hieronder een overzicht van de belangrijkste triggers hiervoor:

 

UV straling

  • Onbeschermde blootstelling aan de zon is de belangrijkste trigger voor de melanineproductie (denk maar eens aan het bruine kleurtje dat je krijgt na een dag op het strand). Het is daarom ook de grootste veroorzaker van het krijgen van pigmentvlekken en daarom zal de meeste hyperpigmentatie een gevolg zijn van zonschade. Gelukkig is deze vorm van hyperpigmentatie vaak gemakkelijk te behandelen.

 

Luchtvervuiling

  • Fijn stof, ultrafijnstof en roetdeeltjes uit het verkeer en milieu raken verstopt in onze poriën. Hierdoor oxideert het omliggend weefsel wat leidt tot vrije radicalen schade en inflammatie dat resulteert in hyperpigmentatie.

 

Vrije radicalen

  • Ook wel Reactive Oxygen Species genoemd(ROS) zijn vrije radicalen van zuurstof afgeleide moleculen met ongepaarde elektronen wat ze zeer reactief maakt en in staat stelt schade aan te richten aan macromoleculen zoals lipides, eiwitten en celmembranen. De vrije radicalen die worden geproduceerd door keratinocyten kunnen de melanocyten overstimuleren wat leidt tot hyperpigmentatie.

 

Hormonen

  • Tijdens zwangerschap zien we vaak melasma, soms ook wel chloasma of zwangerschapsmasker genoemd op het gezicht verschijnen. Dit kan ofwel tijdelijk of permanent zijn en wordt veroorzaakt door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Daarnaast kan ook bepaalde medicatie zoals de anticonceptie ertoe bijdragen dat deze hormonale vorm van pigmentatie ontstaat.

 

Inflammatie (ontsteking)

  • Iedere vorm van trauma op de huid, of dit nu is veroorzaakt door een wond, puistje of zelfs een gevolg van een medische procedure zoals dermabrasie of Laser, kan ervoor zorgen dat de melanocyt beschadigd of over gestimuleerd raakt. Het resultaat is post inflammatoire hyperpigmentatie(PIH). Donkerdere huidtypes hebben sneller last van deze vorm van pigmentatie.

 

 

Soorten pigmentvlekken

Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken omdat er ook verschillende oorzaken zijn. Je kunt deze pigmentvlekken op de volgende manier herkennen:

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Deze vorm van pigmentatie is het gevolg van inflammatie of beschadiging aan de huid zoals bijvoorbeeld bij acne, wondjes en brandwonden. De gevoeligheid voor PIH neemt toe bij het ouder worden omdat de celdeling vertraagd en het daarom langer duurt voordat de donkere verkleuring van de huid verdwijnt

 

 

 

 

 

 

Zonschade

Zonschade is een gevolg van overmatige blootstelling dat in de loop der jaren opbouwt in de huid en wordt gezien als de meest voorkomende vorm van hyper-pigmentatie. Het komt voornamelijk voor op de delen van het lichaam die het meest worden blootgesteld aan de zon zoals de handen, hals en decolleté en het gezicht.

 

 

 

 

 

Melasma 

Melasma wordt veroorzaakt door hormo-nale veranderingen die een impact hebben op de melanineproductie. Deze veranderin-gen ontstaan vaak tijdens zwangerschap of tijdens het gebruik van de anticoncep-tiepil en resulteren in pigmentschade die je vaak tegen komt op voorhoofd, wangen en bovenlip. Het ziet er vaak uit als groetere zones of een masker en kan zelfs symme-trisch zijn. Houd er rekening mee dat deze hormonale hyperpigmentatie vaak lastig te behandelen is omdat hormonen onze huid 24 uur per dag beïnvloeden.

 

 

 

 

Wat kunnen wij doen?

Hyperpigmentatie is pas effectief te behandelen als je weet welke oorzaak eraan ten grondslag ligt EN als je de juiste SPF gebruikt. Het niet gebruiken van een SPF is hetzelfde als naar een diëtist gaan en thuis wel chips eten. 🙂 Juist omdat er zoveel verschillende factoren van invloed kunnen zijn op het veroorzaken van pigmentvlekken, kunnen we van te voren geen uitspraken doen over het resultaat. Uiteraard zullen wij ons uiterste best doen om je te helpen. Wij vinden het belangrijk om een eerlijk advies te geven, zodat je als klant precies weet waar je aan toe bent. Vandaar dat we je graag uit willen nodigen voor een gratis intake. Hierbij krijg je van ons een uitgebreide vragenlijst en maken we een scan van jouw huid. Zo kunnen we een advies geven, aangepast op jouw huid. Wil je weten welke behandeling voor jou het meest geschikt is? Wij helpen je graag verder.  Online een afspraak maken? Klik hier. 

 

Slechts 30 minuten zonder bescherming in de zon kan een maand inspanning om hyperpigmentatie tegen te gaan ongedaan maken.

 

Heb geduld….

Er is geen snelle oplossing voor hyperpigmentatie: het kan ten minste 30 dagen duren voor de huidverzorgingsroutine (met spf) enig effect laat zien. Bovendien kunnen sommige vlekken donkerder lijken voordat ze lichter worden: wanneer je exfolieert komt de hyperpigmentatie namelijk geleidelijk dichter naar het huidoppervlak toe. Maar blijf het dan vooral volhouden.

 

Thuisadvies:

  • Gebruik dagelijks een daglichtbescherming met een beschermingsfactor van minstens SPF30;
  • Smeer je een half uur voor het naar buiten gaan in;
  • Vergeet niet dat geen enkele bescherming voor 100% beschermd;
  • Herhaal bij direct zonlicht het smeren iedere 2 uur of vaker na zweten, zwemmen, afdrogen of het sporten.
  • Sommige kleding laat nog uv-straling door. Als je zeker wilt zijn van de bescherming tegen de zon, kies dan UV-werende kleding;
  • Hoedjes of petjes helpen hoofd en nek te beschermen;
  • Zet een zonnebril op (met uv-werende glazen).
  • Gebruik verzorgingsproducten die de huid actief verhelderen.

 

Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We staan graag voor je klaar.

Coming soon!!!!



 

0

Start typing and press Enter to search