Help! Wat kan ik doen tegen acné?

 In blog, Huidaandoeningen

Wat is acné?

Acne – ook wel acné vulgaris of in de volksmond puistjes genoemd – is een chronische huidaandoening waarbij de talgklierfollikels ontstoken zijn. Talgklierfollikels en haarfollikels zijn kleine zakjes in de huid. Ze bevatten talgklieren en hebben een opening naar buiten. Talgklieren maken talg en scheiden de talg via deze openingen af. Talg heeft ook een goede functie, het houdt de huid soepel en in goede conditie. Bij acne worden de talgklieren in de huid echter groter; ze maken ook meer talg en dode huidcellen aan dan normaal.

Hoe ontstaat Acné?

In de meeste gevallen begint acné in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer talg, die bovendien dikker is van samenstelling. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan het talg zich ophopen en de uitvoergang van de porie verstopt raken. In de talgklier zitten ook bacteriën die de talg omzetten in “vrije” vetzuren. Door de opgehoopte talg en de irriterende vrije vetzuren van bacteriën zet de verstopte follikel steeds verder uit en scheurt uiteindelijk open. De irriterende stoffen komen in de aangrenzende huid terecht en veroorzaken een ontsteking. Acne komt voor op plaatsen waar veel talgklierfollikels zijn: in het gezicht, de nek, op het bovenste deel van de borst, de schouders en de rug.

Volwassen acné

Acne komt niet alleen voor bij tieners. Volwassen kunnen er ook veel last van krijgen. Toch zijn er belangrijke verschillen als het gaat om tiener en volwassen acne. Het grootste verschil zit hem in de oorzaak. Bij tieners spelen hormonen de belangrijkste hoofdrol. Zodra zij uit de pubertijd zijn gegroeid, verdwijnen de ontstekingen meestal vanzelf. Bij volwassen ontstaat het in veel gevallen vanuit het niets, meestal vanaf 30 jarige leeftijd en worden ze grotendeels veroorzaakt door uitwendige factoren. Denk hierbij aan stress (slecht slapen/ ziekte/ hoge werkdruk), maar ook levensstijl zoals roken, voeding, alcohol of het gebruik van verstoppende ingrediënten. Ook wat betreft de locatie in het gezicht is er een groot verschil. Bij volwassenen komen de ontstekingen voornamelijk tot uiting op de kaaklijn- kin en bij tieners over het hele gezicht. In een volgende blog zal ik hier wat dieper op in gaan.

Nog even de mogelijke oorzaken op een rij?

 • genetische aanleg (andere familieleden hebben ernstige acne)
 • hormonale veranderingen (pubertijd, menstruatie of zwangerschap)
 • verkeerde, porie afsluitende cosmetica (zoals; minerale oliën, in het Latijns ook wel Paraffinum Liquidum genoemd)
 • roken
 • psychologische stress
 • omgevingsfactoren zoals hoge vochtigheidsgraad of werken in een vuile omgeving
 • druk door kleding op de huid (strakke boorden, voorhoofdsbanden)
 • verschillende geneesmiddelen
 • voeding
 • verdikking van de huid door uv stralen

Wat kan een specialist doen?

Er bestaat geen standaard behandeling bij acne en daarom is een goede samenwerking belangrijk. Om te bepalen wat voor behandeling het beste aansluit, beginnen we altijd met een intake gesprek. Tijdens het intakegesprek worden uw wensen en behandelgeschiedenis in kaart gebracht. Daarna brengen wij uw huid in kaart aan de hand van een uitgebreide huidscan. Tot slot krijgt u een behandeladvies geheel afgestemd op uw huidbehoefte.

Afspraak maken voor een gratis intake? Klik Hier

Vergoedingen

De behandeling van acné in het gezicht kan in de meeste gevallen geheel of gedeeltelijk vergoed worden vanuit jouw zorgverzekering. Dit is afhankelijk van jouw aanvullend verzekeringspakket. Vraag je zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden. Wij staan geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici en beschikken over een AGB-code (90063351)

Meer informatie over vergoedingen? Klik Hier

Thuisadvies:

 • Knijp de puistjes niet zelf uit. Bij het drukken of knijpen druk je niet alleen de talg naar buiten maar druk je ook wat talg naar binnen. Hierdoor ontstaat er onderhuids nog meer ontstekingen en daardoor meer risico op een litteken.
 • Ga niet onder de zonnebank als je acne hebt. UV stralen kunnen in het begin acne iets verbeteren, later wordt de huid door UV stralen juist dikker, waardoor er meer mee-eters ontstaan.
 • Gebruik geen verzorging met zeep op alcohol. Door uitdroging van de huid wordt de talgproductie gestimuleerd, wat zorgt voor meer talgproductie.
 • Verschoon om de dag je kussensloop.

 

0